top of page

👩‍👦*Як вимушена міграція впливає на дітей та що з цим робити вчителям та батькам?*



🏘Під час війни багато українців змушені були змінити своє місце проживання. В стресових умовах фізичної небезпеки важко дорослим і дітям.


🚗Вимушена евакуація може надзвичайно негативно впливати на емоційний стан дітей через можливі труднощі прийняття та адаптації до нової життєвої реальності.


👦👧Зміна місця проживання, особливо, якщо це інша країна, може обумовлювати різні емоційні та поведінкові реакції у дітей:


🔹нестійкий емоційний стан (від надзвичайно позитивних емоцій до вкрай негативних);

🔹підсилення емоційних проявів (коли емоційні реакції є дуже бурхливими);

🔹 порушення поведінки (навіть у дітей, які зазвичай були слухняними);

🔹проблеми спілкування та порушення стосунків з однолітками та дорослими (непорозуміння, конфлікти).


Як допомогти дитині?


✅В цей період важливо зберігати звичний режим життя дитини, створювати щасливе дитинство попри всі негаразди, навіть в умовах вимушеної міграції.


✅Якщо наближаються якісь важливі події (день народження, державні свята), по можливості святкуйте їх.


✅ Так само, можна створювати приємні моменти, організовуючи зустрічі з друзями, новими знайомими або екскурсії до цікавих місць.


🌻Це дозволить збалансувати емоційний стан дитини, наситити його позитивними враженнями. Свято не варто відкладати на потім, на післявоєнний період, адже життя не можливо зупинити.


✅ Намагайтеся відновити звичні справи, якими дитина займалася вдома.


🌻Це додає душевного спокою і внутрішньої врівноваженості, дозволяє відновити почуття стабільності життя.


✅ Важливо продовжувати навчання. Це можна робити офлайн у місцевій школі, на тій території, де ви зараз перебуваєте, або онлайн в українській школі.


✅ Якщо є можливість, можна продовжувати ті активності, в які була включена дитина вдома, займатися музикою, спортом, відвідувати мистецькі гуртки.


✅ Слідкуйте за тим, щоб дитина достатньо рухалася, більше бувала на свіжому повітрі. Добрими є піші або велосипедні прогулянки, ранкові або вечірні пробіжки, будь-які заняття спортом індивідуально або у групі.


✅ По можливості залучайте дітей до волонтерської допомоги, спрямованої на підсилення України і кожного українця.


🌻 Долучення до спільної національної справи додає особистісної впевненості, формує патріотичні почуття, дозволяє відчувати себе справжнім УКРАЇНЦЕМ! 🇺🇦


Ірина Тичина, психологиня, кандидатка психологічних наук

1 просмотр0 комментариев
bottom of page